WordPress är ett av de största innehållshanteringssystem i världen och används på nästan en tredjedel av alla webbplatser på nätet. Applikationen gör det möjligt att enkelt lägga upp bilder, texter, länkar och annan typ av innehåll till en webbplats eller blogg. Ofta läser man att det är bloggare som använder WordPress, men det är även väldigt populärt att använda på exempelvis intranät och företagshemsidor.

 

Ett evenemang som blivit väldigt populärt de senaste åren är WordCamp. I år kommer det att vara en del av Internetdagarna, vilket är en samlingsplats där människor som arbetar med internet samlas för att inspireras, nätverka och lära sig nya saker. Under dagen den 19 november kommer en så kallad ”Contributor day” att anordnas och det innebär att man kommer att kunna hjälpa till med olika WordPress-projekt.

 

Gutenberg

En del av WordPress som definitivt kommer att diskuteras under WordCamp är Gutenberg, den nya redigeraren för WordPress. Projektet har dag kommit så långt att de som utvecklar mjukvaran vill börja med beta-testning för att få kommentarer och synpunkter på hur användarna anser att den nya redigeringsmiljön fungerar. Är den smidig och lätt att lära sig? Behövs fler funktioner?

 

När WordPress ber om hjälp från sina användare kan man förvänta sig att den slutgiltiga produkten kommer att bli bra. Utvecklarna har som mål att den nya redigeraren ska göra det enkelt och roligt att lägga till nytt innehåll till WordPress.

 

WordPress 4.8

Ett annat hett ämne gällande WordPress är lanseringen av den nya versionen WordPress 4.8. Versionen heter ”Evans” efter kompositören och jazzpianisten William John Bill Evans. Några av de större nyheterna i den nya versionen är bland annat enklare redigering av länkar och en ny text-widget som ger användaren möjlighet att formatera en text lika smidigt som när man redigerar inlägg. De lanserar även andra nya typer av widgets som för att det blir enklare att addera olika typer av media i innehållet, såsom video, bilder och ljudfiler.

 

Även om många uppdateringar verkar vara av mindre karaktär menar utvecklarna att de har byggts av hundratals bidragsgivare med användaren i åtanke. Är du exempelvis en podcastare, musiker eller en ivrig bloggare? Nu har det blivit jätteenkelt att lägga till en widget med din ljudfil. Ladda bara upp ljudfilen till ditt mediabiblioteket, gå sedan till widget-inställningarna, välj sedan rätt fil och nu kan dina lyssnare ta del av din ljudfil.

 

Numera kommer man även få information om olika WordPress-evenemang direkt i adminpanelen. WordPress har nämligen ett mycket stort offline-community med grupper som regelbundet möts för att diskutera i fler än 400 städer runt om i världen. Nu vill de att fler ska uppmärksamma dessa event så därför lägger man till en funktion för att det ska bli lättare att möta upp andra som gillar WordPress. Genom att vara en del av denna gemenskap an man få hjälp att förbättra sina WordPress-kunskaper och nätverka med personer man personer man annars inte skulle träffa. Nu är det enkelt att hitta lokala händelser genom att bara logga in och titta på den nya widgeten Aktuellt och Nyheter.

Share This: