I juni släppte WordPress en ny förbättrad version av sin mjukvara, version 4.8, i form av en skrivbordsapplikation med efterlängtade nya egenskaper och uppdateringar. Det var så pass efterlängtat att tretton miljoner nedladdningar av mjukvaran skedde vid lanseringen i juni. Såvida man inte har ställt in att uppdateringar ska ske automatiskt, måste man välja att uppdatera själv. Innan man startar uppdateringen är det viktigt att göra en säkerhetskopia av sin WordPress-sajt, eftersom den återställs helt när man uppdaterar manuellt.

 

Media widgets

Innan version 4.8 var användare tvungna att skapa sin egen html-kod för att kunna ha bilder och videor i sin så kallade sidebar. Detta brukade ta tid och kunde ofta vara svårt för oerfarna användare att göra eftersom det krävdes så mycket specifika inställningar och kunskap om hur man gör html-koder. Däremot är det med den nya mjukvaran och uppdateringen så enkelt som att bara välja en bildfil från sin dator eller någon av tidigare uppladdade bilder, döpa dem och ladda upp dem till sin sidebar helt utan den krångliga processen i att göra det till html-koder med rätt storlekar och inställningar! Vid uppladdning av en video är det likadant, men det finns även en funktion där man kan lägga till en länk från till exempel YouTube, som då läggs den till i inlägget. Detsamma gäller den tredje widget-funktionen i form av en audio-fil. Lika lätt är det nu att bifoga en audio-fil i sin sidebar; man bara väljer fil och laddar upp.

 

Textinställningar och problem fixade

Innan version 4.8 introducerades var man tvungen att för endast en grundläggande textruta skapa en egen avancerad html-kod. I den nya versionen är detta fixat. För att kunna skriva en text i en widget behöver du inte göra någonting annat än att just skriva. Eftersom det har lagts till en ruta med en verktygslåda kan du bland annat kan byta font, göra texten fetstilt eller lägga till andra textegenskaper enkelt, precis som den textruta som används för huvudinlägg och sidor. Denna textruta hade problem som många användare upplevde, där de inte kunde flytta muspekaren från länken de bifogat. Detta problem är nu fixat genom att användarna bara trycker på vänster eller höger pil för att komma ifrån länken och fortsätta skriva på sitt inlägg.

 

För utvecklare och engagerade användare

De introducerar även en ny egenskap i form av ett nyhetsflöde för engagerade användare, där de bland annat visar nyheter men även olika events som är relaterade till WordPress och kommer att ta plats i närheten av en själv inom en snar framtid. Dessutom kom det nya egenskaper och möjligheter för utvecklare som gör till exempel teman. De nya egenskaperna tog form av en ny API för en mycket populär sida för att redigera och skapa html-koder. Det lades även till lite mindre nya egenskaper för att förbättra sidan och göra den så gott som perfekt. En av dessa är att det nu är möjligt att ändra storlek på sin sidebar och anpassa den till sin egen skärm.

 

Share This: