Sedan WordPress lanserades i maj 2003 har företagets popularitet ökat enormt och är idag klassat som världens mest populära webbverktyg enligt en undersökning gjord av Google. WordPress används idag som plattform till över 27 % av världens webbsidor, detta att jämföra med deras närmsta konkurrent, Joomla, som endast används till 2,8 %. Dessutom innehar WordPress en marknadsandel på över 60 % av alla publiceringssystem världen över.

 

Nedan följer några av anledningar och nyheter som troligen har bidragit till WordPress ökade popularitet.

 

Användarvänligt
WordPress finns som gratisversion och du kan enkelt starta din hemsida med omedelbar verkan. Tack vare de tillgängliga mallarna krävs det inte heller att du är någon expert för att skapa en professionell hemsida.

 

Open-source
Då WordPress är av så kallad “Open-source” är din webbsidas innehåll tryggat på ett sätt som innebär att ett privat företag inte kan gå in och begära att ditt innehåll ska raderas, oavsett anledning. Med andra ord ger det dig, som användare, fullständigt ägandeskap till din hemsida och dess innehåll.

 

Språk
Trots det faktum att 70 % av alla WordPress hemsidor är på engelska har WordPress blivit fullständigt översatt till över 60 olika språk och innehar tack vare det en mycket bred, global, publik.

 

Anpassnings – och användningsbarhet
Från början användes WordPress främst som bloggportal men erbjuder idag, tack vare en rad olika teman och plug-ins, möjligheter att skapa flera olika typer av hemsidor, till exempel företagssidor och intranät. Möjligheterna är oändliga och det är egentligen endast fantasin som sätter gränser. Det faktum att WordPress idag används av såväl frilansare och amatörer som akademiker och experter talar för sig själv.

 

Sökoptimering
Sökoptimering, det vill säga din hemsidas synlighet bland sökmotorer, är A och O när du driver en webbplats. Med hjälp av WordPress SEO by Yoast som är ett av marknadens bästa tillägg för sökoptimering, ökar dina möjligheter att synas markant.

 

Säkerhet och backup
WordPress är kompatibelt med All in One WP Security & Firewall som är ett ypperligt tillägg för att skydda din WordPress-installation från hackare. Dessutom säkerhetskopieras din WordPress-installation efter varje ändring du gör till molnet AlwaysThere vilket innebär att du aldrig behöver vara orolig att din data ska gå förlorad.

 

Förbättring och förnyelse
För bara några månader sedan lanserades dessutom en ny uppdaterad version av WordPress, WordPress 4.8. Denna version innebär en mängd förbättringar och nya funktioner såsom nya gränssnitt och ökad kompabilitet med andra programvaror. Det är även tal om att en app kommer släppas inom kort som gör det möjligt att enkelt hantera din hemsida oavsett om du använder Apple, Android, Windows eller Linux. Målet är att göra WordPress till det självklara förstahandsvalet vid skapandet av en ny hemsida, oavsett användare.

 

I och med de nya förbättringarna och WordPress stadigt ökande popularitet beräknas webbverktyget med största sannolikhet behålla platsen som världens mest populära webbverktyg i många år framöver.

 

Share This: